Zâmbetul tău te stânjenește? Nu ești singura persoană. Află aici dacă ai avea nevoie de implant dentar tip proteză totală sau dacă ți-ar prinde bine, mai degrabă, fațetele dentare.

Să începem de la o mică poveste care, probabil, îți sună foarte cunoscut, mai ales dacă îți este jenă să zâmbești cu toți dinții și îți ascunzi fericirea în palmă: ești la o petrecere și, pe lângă faptul că eviți să mănânci din mâncarea care este pusă la dispoziția invitaților (care mai degrabă îți face în ciudă, de altfel), eviți și aparatul foto sau să râzi. Așadar, chicotești cu gura închisă sau îți acoperi zâmbetul când bucuria te copleșește, ceea ce-ți reamintește, din păcate, de situația dinților tăi. Astfel, nu poți să te distrezi fără griji și te gândești ce-ar fi de făcut ca să rezolvi și problema asta. Așa, ai ajuns aici, după multe căutări. În acest articol, îți voi spune totul despre ce înseamnă să ai un implant dentar proteza totala, dar voi vorbi și despre fațetele dentare, o soluție mai puțin complicată.

De la jenă la încredere, cu implantul dentar pe 4 șuruburi

Atunci când spunem implant dentar, ne putem referi la mai multe tipuri de implanturi. Poate fi doar unul singur, în cazul unui dinte lipsă sau poate fi o proteză dentară (și nu numai, dar de dragul simplității, mă voi axa doar pe aceste două).

Implantul dentar solo este practic dintele fals. Având în vedere că implantul dentar în sine este șurubul inserat în osul maxilei/mandibulei, tot implant dentar e și o proteză totală pe implanturi, doar că are mai multe șuruburi… și mai mulți dinți lipiți unul de celălalt. Așadar, în funcție de câți dinți lipsă ai, vei avea nevoie doar de un implant dentar sau o proteză pe 4 implanturi dentare.

Probabil te gândești la bunica ta când spunem proteză, la acel pahar cu apă unde îl ține – ei bine, aceea este o proteză mobilă. Proteza pe implanturi este fixă și odată pusă, nu vei putea să o scoți. Practic, dacă ai rămas fără dinți din cauza diverselor boli și afecțiuni dentare, ai motiv de bucurie: poți avea o dantură perfectă, mai frumoasă decât înainte!

Acest tip de proteză poate fi nu doar pe patru implanturi, ci și șase sau opt, în unele cazuri, în funcție de sănătatea osului existent. Dacă ți-ai pierdut dinții de mult timp, osul va recidiva și dacă se întâmplă să nu ai destul pentru un implant, există posibilități de a-ți reface osul. Bineînțeles, e vorba de chirurgie și este cu totul alt subiect, așa că nu voi dezvolta, momentan, despre acesta aici. În orice caz, există persoane și persoane, situații și situații – nu-ți pot spune pe nevăzute dacă ai avea nevoie de o proteză dentară pe patru sau pe opt implanturi.

Cum arată, pe scurt, procedura? Ei bine, în teorie, e destul de simplă. În realitate, pot apărea complicații, ca la orice operație invazivă (deși riscurile sunt minime). Să presupunem că, în urma unui accident, ți-ai pierdut toți majoritatea dinților de pe mandibulă și singurii supraviețuitori sunt măselele din spate, iar dinții de pe maxilă au fost și ei accidentați, dar nu pierduți – din fericire, câțiva au fost doar ciobiți și-atât. În acest caz, în partea de jos vei putea opta pentru o proteză dentară, iar în partea de sus îți vei putea pune o fateta dentara ceramica sau chiar mai multe, în funcție de nevoile și preferințele tale.

Așa, am ajuns la partea a doua a articolului: fațetele dentare. Acestea pot fi puse doar pe dinți sănătoși, dar imperfecți. Hai să elaborăm puțin și despre acestea!

Fațetele dentare, o modalitate de a obține zâmbetul perfect

Continuăm cu presupusului și luăm cazul de mai sus: ai nevoie de o proteză dentară pe mandibulă și optezi să-ți pui una. Acum, ai avea toți dinții, doar că îți pot oferi un upgrade: dacă tot îți faci o proteză dentară, ce-ar fi să-ți pui și fațete pe dinții de sus, pentru a obține un aspect uniform și estetic? Proteza poate fi de culoarea dinților tăi naturali, dar putem alege împreună o culoare mai deschisă și să o asortăm cu un set de fațete dentare. Practic, fațetele dentare sunt precum niște măști pentru dinții tăi. Să facem două analogii, ca să le înțelegem mai bine.

Pentru doamne, probabil vor fi familiarizate cu conceptul următor: imaginați-vă că dintele este precum o unghie, iar fațeta dentară este o unghie falsă, care vine pusă peste. Înainte de a pune fațeta, dintele trebuie să fie ușor șlefuit. Așa cum și unghia trebuie mai întâi pilită, nu doar pentru a crea spațiul necesar și de a crea o trecere cât mai naturală între cuticulă și unghie, ci și de a crea o aderență mai bună a unghiei false sau chiar a gelului/ojei.

Pentru domni, e ca și cum ați încerca să pui gresie sau faianță direct pe podea sau perete fără a-l șlefui sau pregăti în orice fel. Dacă ați pune adeziv direct pe un perete finisat și lucios/neted, faianța nu ar rezista foarte mult, riscând, astfel, să crape și să se dezlipească. Așa și cu fațetele! Sper că acum e mai clar ce sunt, de fapt, fațetele.

Ce tipuri de fațete există pe piață?

Zirconiu, ceramică și compozit. Cele din compozit sunt doar de probă și nu e necesar să elaborez despre ele. În schimb, comparația dintre zirconiu și ceramică este una care prezintă o alegere grea pentru pacienți, având în vedere că ambele sunt opțiuni valide. Dacă alegi fatete ceramice emax, faci o alegere bună. La fel și cu cele din zirconiu. Accesează linkul din acest paragraf pentru a vedea o comparație la rece dintre cele două, ca să-ți faci o idee mai bună despre acestea, cu avantaje și dezavantaje.

În concluzie, implantul dentar este pentru persoanele cu dinți lipsă. Proteza pe implanturi dentare este pentru cei care suferă, mai mult sau mai puțin, de lipsă totală a dinților, iar fațetele dentare sunt potrivite persoanelor care caută să-ți ducă aspectul zâmbetului la alt nivel. În funcție de dantura ta, ele pot fi combinate sau nu. Programează-te la cabinetul meu și hai să ne cunoaștem – află direct de la mine ce ți s-ar potrivi!