Coroane Dentare din Ceramica sau Zirconiu
Ai intrat pe google si ai inceput sa cauti „coroana dentara”, „coroana dentara ceramica” sau „coroana dentara zirconiu” pentru ca dintele tau deja nu mai functioneaza bine. Ei bine, ai ajuns unde trebuie.
Coroana dentara este una dintre cele mai utilizate metode prin care se poate reface integritatea cavitatii bucale.
Daca ti-ai pierdut unul sau mai multi dinti sau ai ajuns in situatia in care unul dintre dinti sa fie mult prea deteriorat pentru a mai fi folosit, medicul stomatolog s-ar putea sa iti recomande o coroana dentara.
Ce este coroana dentara?
Coroana dentara este o lucrare protetica prin care se acopera un dinte in asa fel incat acesta sa isi recupereze rolul estetic si functional.
Pentru a putea fi aplicata coroana pe dinte, medicul se asigura ca acesta este sanatos atat structural, cat si radicular.
Structural se refera la faptul ca avem nevoie de o structura sanatoasa deasupra gingiei care sa poata fi acoperita de coroana. Aceasta structura fie exista (dintele tau nu a fost foarte mult afectat de carie), fie nu exista si atunci se pune un pivot dentar.
Radicular se refera la radacina dintelui si la nevoia ca aceasta sa fie sanatoasa fara sa provoace infectii. Daca la varful radacinii exista o infectie aceasta trebuie mai intai tratata si apoi acoperita cu coroana dentara.
O coroana dentara poate sa fie atasata pe mai multe tipuri de structuri astfel:
- dinte natural
- dinte natural cu pivot dentar
- implant dentar
- suspendata – corp de punte adica parte dintr-o punte dentara
Cand este indicata coroana dentara si care este rolul sau?
Indicatiile coroanelor dentare in general tin de necesitatea de a reface functional si estetic un dinte. Pe langa aceste 2 functii importante mai trebuie mentionate si cele fonetice (adica de vorbire) si structurale (adica de mentinere pe pozitie a celorlalti dinti).
Daca ar fi sa enumar indicatiile coroanelor dentare, acestea ar fi urmatoarele:
- atunci cand trebuie sa fie protejat un dinte fragil ce risca sa fie fracturat;
- atunci cand este nevoie de restaurarea unui dinte care a fost deja fracturat sau a suferit din cauza unor carii;
- atunci cand se doreste acoperirea unor goluri lasate de dinti lipsa, in acest caz se folosesc coroane dentare sub forma de punte;
- atunci cand se doreste corectura estetica – spre exemplu, o coroana este ideala pentru acoperirea dintilor cu anomalii sau care au o culoare inestetica;
- atunci cand s-a apelat la implantologie dentara si este nevoie sa acoperim acel implant dentar;
In toate aceste situatii, rolul coroanei este unul complex. Pentru multi pacienti primul si cel mai important rol este cel estetic, deoarece un zambet perfect poate sa aduca o multime de avantaje in societate, insa nu doar aspectul este imbunatatit prin coroane dentare.
Astfel, o coroana dentara poate sa redea functiile masticatorii, poate sa asigure o vorbire corecta, mai ales daca este realizata pe incisivii superiori si poate sa ii ofere dintelui rezistenta pe o perioada foarte lunga de timp.
Suna interesant? Atunci programeaza-te pentru o consultatie!
Tu ai nevoie de o coroana dentara ceramica?
Menirea unei coroane dentare este sa inlocuiasca partea vizibila a dintelui. Motivul pentru care partea vizibila trebuie inlocuita l-am discutat anterior, insa care sunt posibilele situatii in care ai nevoie si cand e mai bine sa alegi alta varianta de tratament?
Ei bine sunt 3 situatii posibile in care te poti afla:
- Sigur nu ai nevoie de coroana dentara din zirconiu
- Posibil sa ai nevoie de coroana dentara
- Sigur ai nevoie de o coroana dentara ceramica, metalica sau din zirconiu
In functie de situatia in care te afli regasim o serie de afectiuni pe care coroana dentara le rezolva:
Nu ai nevoie
- ai carii pe dintii frontali sau pe masele, dar nu doare nimic
- ai carii mai mari, insa se poate curata caria fara sa scoata nervul dintelui
- ai un dinte sanatos dar nu-ti place pozitia lui sau culoarea
Ai nevoie
- in cazul premolarilor sau a dintilor mici care au tratament de canal
- in cazul dintilor frontali cu tratament de canal
- atunci cand vorbim de tratamente ortodontice complexe
Sigur ai nevoie
- cand ai un implant dentar
- cand este pus un pivot dentar pe o radacina actuala
- atunci cand caria dentara a distrus mare parte din dintele vizibil
Indiferent de situatia in care te afli, tratamentul trebuie discutat cu medicul tau stomatolog. Alegerea tratamentului trebuie sa fie in concordanta cu propunerea medicului si cu acceptarea acelui plan de catre tine.
Care sunt materialele din care poate fi facuta o coroana dentara?
De-a lungul timpului s-au folosit mai multe materiale pentru constructia de coroane dentare, istoria facand loc unor materiale precum aur, argint sau a altor metale usor de modelat. Intotdeauna s-a cautat o rezistenta cat mai mare, o estetica deosebita si biocompatibilitate, motiv pentru care astazi exista doar 3 materiale care sunt folosite in cabinetele stomatologice:
- Coroana dentara Metalo-Ceramica sau doar din Metal
- Coroana dentara Zirconiu-Ceramica sau doar din Zirconiu
- Coroana dentara Ceramica
Este evident ca pentru tine, pacient, nu este asa important sa-ti vorbesc despre proprietatile tehnice ale fiecarui tip de material, insa pentru a intelege mai usor criteriile care stau la baza alegerii unui tip de coroana dentara trebuie sa vorbesc putin despre fiecare material.
Asa cum am enumerat anterior, sunt 3 grupuri de coroane dentare care se folosesc in stomatologie la ora actuala. Primele 2 grupuri sunt realizate prin fuziunea a 2 materiale, pe cand Coroanele Dentare Ceramice sunt realizate dintr-un singur tip de material si anume ceramica.
Grupa 1: Coroana dentara Metal-Ceramica
Materialul utilizat drept Metal este un aliaj de Crom si Nichel sau Crom si Cobalt. In aceasta grupa sunt incluse 2 tipuri de coroane dentare:
- Coroana dentara integral metalica (rar utilizata)
- Coroana dentara metalica acoperita cu ceramica (cel mai frecvent tip de coroana dentara utilizat pana acum 3-4 ani)
Grupa 2: Coroana dentara Zirconiu-Ceramica
Zirconiul este un material de culoare alba extrem de rezistent. Acesta poate sa sustina lucrari dentare complexe, fiind folosit inclusiv pe post de implant dentar. Dat fiind faptul ca are o gama restransa de culori, este combinat cu alte materiale in multe dintre cazuri.
La fel ca in cazul grupei anterioare, zirconiul poate sa fie utilizat sub 2 forme:
- Coroana dentara integral din zirconiu sau coroana dentara zirconiu monolit
- Coroana dentara zirconiu acoperit de ceramica
Grupa 3: Coroana dentara Ceramica
Ceramica dentara este un material cu gama bogata de nuante care poate imita foarte bine dintii naturali. Spre deosebire de zirconiu, nu poate asigura o sustinere foarte buna pentru lucrari dentare intinse, fiind folosita pe un schelet metalic sau pe un schelet de zirconiu.
Testimoniale sau ce cred pacientii mei despre mine
Mai mult decat pot spune eu despre mine o pot spune pacientii pe care i-am tratat. Cuvintele lor de multumire inseamna mult pentru mine si cred cu adevarat ca te pot ajuta si pe tine sa-ti formezi o parere. Ia aceste randuri ca o recomandare prieteneasca facuta de un om care m-a cunoscut si pe care am avut privilegiul sa-l tratez.
Miha, on Google+
Va multumesc pentru rabdare de care ati dat dovada. Fatetele mele stau foarte bine. Nici macar nu se vede faptul ca mi-am pus fatete pe acei dinti cu probleme.
Andreea Cojocaru on Google Review
Recomand!! Profesionalism, pregatire, curatenie si locatie foarte accesibila! Am venit la domnul doctor Durbac pentru multiple probleme si cu o frica groaznica, dar rabdarea de care a dat dovada si explicatiile oferite pentru fiecare pas al operatiunilor pe care le voi avea, mi-a dat o incredere foarte mare! Totul a decurs impecabil! Va multumesc!
Dragos on Google Review
Thank you!
Care sunt etapele in realizarea unei coroane dentare
In momentul de fata tratamentele dentare cu coroane sau alt tip de lucrari dentare sunt realizate intr-un timp foarte scurt. Tehnologia actuala ne permite sa realizam astfel de tratamente repede si cu exactitate incredibil de mare.
Coroanele dentare ceramice sau coroanele dentare din zirconiu sunt realizate prin tehnologia CAD-CAM. Acest sistem se refera la frezarea coroanei dentare dintr-un bloc de zirconiu sau ceramica. Aceasta frezare se realizeaza cu o toleranta de 20 microni.
Spre deosebire de restul tratamentelor dentare care sunt realizate exclusiv in cadrul clinicii dentare, lucrarile protetice sunt realizate in laboratorul de tehnica dentara.
Sunt si situatii cand acest proces este realizat in clinica dentara, insa de cele mai multe ori cand auzi de “coroane dentare intr-o ora“ sau “fatete dentare intr-o ora“ trebuie sa intelegi ca fie sunt cu caracter provizoriu, fie le lipsesc o parte din calitatile pe care le are o lucrare dentara realizata in laboratorul dentar.
Daca vrei sa citesti mai multe despre cum sunt realizate fatetele dentare in laboratorul dentar poti sa citesti acest articol in care detaliem fiecare proces in parte. Vorbesc despre fatete dentare pentru ca modul in care sunt realizate este foarte asemanator cu cel al coroanelor dentare.
Asadar, impartim etapele in etape de cabinet si etape de laborator.
Presupun de la inceput ca SEDINTA 0 a fost tinuta. In SEDINTA 0 se realizeaza consultatia si discutam toate aspectele medicale, financiare si factorii care tin de timp.
Ziua 1 reprezinta prima sedinta dupa care voi mentiona numarul de zile neceare intre sedinte.
SEDINTA #1
ETAPA CABINET
Slefuim dintele
Realizam amprentarea
ETAPA LABORATOR
Pe baza amprentei se realizeaza structura suport.
(in cazul coroanelor dentare integral ceramice aceasta sedinta nu exista)
SEDINTA #2
ETAPA CABINET
Facem proba componentei suport (zirconiu sau metal)
Se trimit informatii suplimentare catre laborator daca este cazul.
ETAPA LABORATOR
Se aplica structura ceramica.
Se fac modificarile cerute de medic.
SEDINTA #3
ETAPA CABINET
Se verifica corectitudinea lucrarii realizate.
Se cimenteaza lucrarea dentara.
Cat costa o coroana dentara sau coroana dentara pret
Cat costa o coroana dentara este probabil una dintre cele mai adresate intrebari. Multe cautari pe Google incep cu coroana dentara pret. Si acest lucru este indreptatit. Lucrarile dentare in stomatologie sunt cele care pot sa creasca costul unui tratament dentar destul de mult.
Desi nu vom intra in detalii prea mari referitor la pretul unei coroane dentare (despre acest lucru am scris in acest articol Cat costa o coroana dentara?) voi trece aici costul pe care-l practic eu si clinica dentara unde lucrez.
Coroana dentara Provizorie
Coroana dentara Ceramica
Coroana dentara Zirconiu-Ceramica
Coroana dentara Metalo-Ceramica
Avantaje si dezavantaje ale coroanelor dentare
Ca mai toate lucrurile in viata, coroanele dentare vin cu avantaje si dezavantaje. Este de la sine inteles ca atat timp cat ele sunt utilizate pe scara larga, avantajele depasesc cu mult dezavantajele. Cu toate acestea nu de putine ori intalnim cazuri de Overtreatment sau cum se poate traduce in romana Tratamente excesive.
Cu toate acestea Coroanele Dentare s-au dovedit si se dovedesc o metoda excelenta de refacere a zambetului.
Avantajele coroanelor dentare
- Asigura o refacere a dintelui din punct de vedere estetic si functional, redand mobilitatea pacientului;
- Este confectionata intr-un timp scurt si poate sa fie aplicata in doar 2-4 sedinte;
- Este biocompatibila si se integreaza rapid in cavitatea bucala. Majoritatea pacientilor care au coroane dentare ajung sa le perceapa drept proprii dinti;
- Este o solutie economica, in comparatie cu alte variante de restaurare stomatologica;
- Poate avea o durata de viata mare, cat timp este ingrijita corespunzator.
Dezavantajele coroanelor dentare
- Pentru aplicarea coroanei este nevoie de slefuirea dintelui. De multe ori, slefuirea se face pe dinti sanatosi, pierzandu-se o cantitate mare de tesut; O alternativa in acest caz este implantul dentar
- Are un cost mai mare decat o simpla obturatie;
- Nu rezista pe termen nelimitat. Durata de viata a unei coroane dentare este de pana in 15 ani, insa doar daca pacientul respecta cu strictete indicatiile medicului.
Ai intrebari sau nelamuriri suplimentare? Daca da, poti sa-mi scri in comentari iar eu ma asigur sa-ti raspund cat pot de repede.
Daca intrebarea necesita un raspuns detaliat e posibil sa fac un update la acest articol cu intrebarea ta sau chiar sa scriu un nou articol care sa raspunda acelei intrebari. Si tot in comentari, poti sa-mi adresezi intrebari legate de stomatologie in general. Sunt convins ca sunt multe aspecte confuze pe care noi medicii suntem datori sa le lamurim. Sa ai o zi buna!Ai intrebari?
Buna ziua, domnule doctor! Acum cateva zile am am o vaga impresie ca coroana dentara din zirconiu cimentata definitiv are un joc (cu cateva luni in urma cazuse in timp ce mestecam guma, si a fost cimentata definitiv din nou cu un produs „ciment …. plus” daca ajunta informatia). Revenind in prezent, fiind oarecum marcat de momentul in care mi-a cazut coroana in trecut, am incercat sa inspectez si cu mana apucand coroana si facand usoare miscari in directii diferite. Nu a dat semne de mobilitate insa ulterior ma gandeam daca chiar prin aceste miscari as fi putut sa fac mici desprinderi/spatii prin care sa intre bacterii pe sub coroana?! Imi puteti va rog daca acest lucru ar fi posibil doar prin miscarile pe care le-am provocat eu cu degetele?
Salut Alin,
Cu siguranta nu poti sa strici nimic daca ai tras cu mana de coroana. Acum, daca coroana s-a decimentat o data ai sanse bune sa se decimenteze si a 2-a oara. Mergi la medic, daca ai impresia ca se misca, si roaga-l sa verifice.
Zi buna!
Buna ziua,
Am o coroana de zirconiu cimentată definitiv între doua masele naturale. Problema este ca îmi intra mâncare, între coroana și măseaua naturală. Din aceasta cauza, ma doare gingia și îmi provoacă un disconfort ridicat. Se mai poate face ceva in acest caz? Multumesc
Buna ziua,
Daca este cimentata cu adeziv definitiv, din pacate, nu putem modifica nimic in acest sens. Trebuie inlaturata si refacuta.
ZI buna!