Chirurgie Dentara | Dr. Durbac | Peste 10 ani de experienta in domeniu
Chirurgie-dentara

Chirurgie dentara si maxilo-faciala

Dr Durbac

Doare sau ai ajuns la timp?

Te intreb pentru ca in general pacientii ajung sa caute genul acesta de informatii despre chirurgie dentara cand lucrurile au derapat putin. Poate nu ai mai mers la stomatolog de ceva timp.

Sau poate ai fost dar medicul tau nu a vazut problema la timp. Indiferent de situatie ce trebuie sa stii este ca astazi vei intelege mai bine care este problema. Tot astazi vei afla cum te pot ajuta eu sa treci de aceasta situatie.

Pe langa subiectele enumerate mai jos, in finalul articolului gasesti o sectiune FAQ legata de chirurgia dentara care va mai elucida o parte din intrebarile adresate de catre pacienti.

  • Extractii dentare
  • Sinus lift
  • Aditie osoasa
  • Implant dentar
  • Rezectie apicala
  • Gingivectomi

EXTRACTIE DENTARA

Extractiea dentara in general

Extractiile dentare sunt manopere pe care orice medic stomatolog ar trebui sa le realizeze. Am mai auzit printre colegi mei discutii cum ca “Eu nu fac chirurgie dentara” sau “Eu nu scot  masele pentru ca eu ma ocup doar de …”.

Atunci cand tu, ca si pacienti te prezinti la medic, acesta ar trebui sa fie capabil sa diagnosticheze cel putin 90 % dintre afectiunile stoamatologie. Trebuie sa poata trata orice urgenta.

extractie masea de minte

Extractiea dentara simpla

Cand medicul realizeaza o extractie dentara este obligatoriu ca acesta sa se informeze de starea ta generala si locala. Daca este posibil, si situatia nu reprezinta o urgenta sa se realizeze o radiografie sau dupa caz un CBCT.

In timpul interventiei tu, ca pacient, nu trebuie sa simti nici o durere. Asta inseamna ca medicul trebuie sa realizeze o anestezie potrivita cazului tau.

Extractia dentara inseamna indepartarea tuturor resturilor radiculare si curatarea osului de infectiile aparute la acel dinte sau masea.

Dupa interventie stomatologul trebuie sa te informeze cu privire la rezultate si la ce se te astepti dupa ce trece anestezi. Tot el trebuie sa-ti ofere informatii legate de protocolul de igienizare pe care trebuie sa-l urmezi.

Extractiile complicate cu alveolotomie

Extractiile dentare complicate apar atunci cand dintele este rupt iar radacina acestuia a ramas in os. Fie in urma unor infecti care distrug foarte mult osul in care este radacina dintelui.

Alveolotomia se refera la indepartarea osului deteriorat sau indepartarea anumitor portiuni osoase. Indepartam os chiar daca acesta este sanatos, in vederea obtinerii unui mai buna acces spre restul de radacina ramas in os.

 

Apare necesitatea Indepartartarii resturilor radiculare mai ales atunci cand medicul stomatolog, cu mai putina experienta, rupe varful radacini sub nivelul osului iar abordarea acelei radacini este imposibila in maniera clasica.

Extractia maselei de minte

Extractia maselei de minte, atat timp cat acest dinte este pozitionat pe arcada si nu in os ar trebui sa fie o manopera relativ medie ca si complexitate pe care orice medic stomatolog bun ar trebui sa o poata realiza.

Chirurgie dentara 1

Molarul de minte sau maseaua de minte cum se mai numeste acesta in limbajul de zi cu zi este un dinte dificil din cauza pozitionarii incomode in spatele tuturor dintilor si din cauza anatomiei acestui dinte. Radacinile acestuia tind sa varieze ca numar si ca pozitionare. Acest dinte ar trebui scos numai cu radiograie dentara.

masea-de-minte

Molarii de minte inclusi si semiinclusi reprezinta o incercare pentru majoritatea medicilor dentisti. Sunt numiti inclusi sau semiinclusi pentru ca partea coronara este acoperita in general de gingie si o parte de os care trebuie indepartat asemanator cum realizam extractiile dentare cu alveolotomie.

SINUS LIFT

Sinus lift sau interventia chirurgicala de ridicare a podelei sinusale este o interventie efectuata in special in scopul realizari unui implant dentar pe zona laterala a maselelor. Aceasta interventie se realizeaza atunci cand dorim sa inseram un implant dentar insa osul disponibil este mai mic in volum decat dimensiunea implantului.

Exista doua mari abordari ale acestei interventii si anume Sinus Lift Inchis si Sinus Lift Deschis. Alegerea uneia sau alteia tine in primul rand de necesitate si apoi de priceperea medicului stomatolog care realizeaza aceasta interventie.

Cu toate acestea interventia chirurgicala duce la acelasi rezultat, ridicarea podelei sinusale pentru a acomoda un implant dentar. Dar sa le luam pe rand.

Sinus Lift Inchis

Procedura prin care realizam aceasta interventie este total diferita de aceea pentru sinus lift deschis insa rezultatul final este acelasi – ridicarea podelei sinusale. Apelam la Sinus Lift Inchis atunci cand avem nevoie sa ridicam mebrana sinusala nu mai mult de 2-3 mm.

Pentru a realiza acest lucru avem la dispozitie mai multe variante. Clasic, se realizeaza o gaura in locul in care urmeaza sa se puna implantul, spre exemplu de 6 mm adancime, pana ajungem sa lovim corticala sinusala, dupa care prin presiune aplicata pe aceasta, urmeaza fracturarea ei si decolarea mucoasei.

Tot in aceeasi sedinta se insera granulele de os si implantul dentar acesta avand o stabilitate primara buna.

Sinus Lift Deschis

Spre deosebire de Sinus Lift Inchis, unde abordarea se face relativ simplu, in interventia de sinus lift deschis aceasta este mult mai complicata si se face prin realizarea unei comunicari cu sinusul maxilar pin zona laterala.

Chirurgie dentara 2

In chirurgia dentara aceasta inetrventie este dedicata in ceneral medicilor cu experienta pentru ca necesita un grad ridicat de precizie.

Prin intermediul acestei interventii reusim sa ridicam podeaua sinusala si 10-12 mm fara sa avem grija unei fracturari a membranei. Aceasta interventie se realizeaza atunci cand cantitatea de os este de sub 4 mm. Uneori pacientii ajung cu mai putin de 1mm os. Prin aceasta procedura putem aditiona suficient de mult os cat sa punem un implant trainic.

 

Nu ma crede pe cuvant

Vezi ce au alti de spus despre mine.

Ai nevoie de un Dentist?

Daca da atunci progreameaza-te online. 

ADITIE OSOASA

In Chirurgie dentara | Aditia osoasa – O necesitate

O parte importanta atunci cand vorbim de implant dentar este aceea ca este nevoie de structura osoasa buna pentru a putea pune un implant trainic. Nu de multe ori, pacientii se prezinta la medic cu nevoia de a pune un implant dentar iar acesta poate insera fara probleme unul pentru ca pacientul are suficient os.

Aditia osoasa se face atunci cand exista necesitatea realizarii unui volum mai mare de os decat cel disponibil. Facem aditie osoasa in interventiile de sinus lift, atunci cand se scoate un dinte si urmeaza sa se puna un implant, cad se pune implant dentar imediat dupa o extractie dentara, in defecte osoase medii sau mari sau in orice situatie unde avem nevoie de mai mult os.

Cat costa un implant dentar Chirurgie dentara aditie os

Aditiile osoasa se pot face fie cu os propriu fie cu os sintetic sau de origine animala.

Aditiile osoase cu os propriu sunt in general cu un rezultat mai bun insa, din cauza modului invaziv in care se preleveaza os, sunt utilizate doar in situatiile foarte complicate.

Aditiile cu os sintetic sau de natura animala sunt cel mai des intalnite. Osul extern vine sub forma de granule sau bara si este folosit in functie de necesitate si in combinatie.

IMPLANT DENTAR

Implant dentar | Generalitati

O alta interventie care tine de chirurgia dentara este implantul dentar. Probabil ca ai auzit de implanturi dentare. Scopul lor este unul relativ simplu, sa inlocuiasca o radacina pierduta. A nu se confunda cu Pivotul Dentar care este utilizat in protetica dentara si care are rol de a realiza o legatura intre radacina inca prezenta in os si coroana dentara care urmeaza sa acopere acel pivot.

Cand vorbim de implant dentar vorbim de fapt de un surub filetat care se insurubeaza in os si care, asa cum spunea, ia locul radacini dentare.

Acest subiect este vast iar pntru a acoperii toate aspectele este nevoie de mult mai mult. Totusi, pentru a simplifica putin lucruile am scris un articol in care gasesti cam tot ce trebuie sa cunosti referitor la implanturile dentare. Dupa ce citesti acest ghid complet despre implantul dentar, ma astep sa ai o imagine destul de clara.

Pe langa situatia in care ai nevoie de 1-2 implanturi dentare sunt si stuatiile in care nu ai nici un dinte. Atunci trebuie realizata o protezare fie fixa fie mobila pe implanturi. Pentru a tupea reabilita complet dantura avem nevoie de cel putin 6 implanturi pentru dinti ficsi si cel putin 2 implanturi pentru proteze pe implant.

All-on-4 si all-on-6

Termenul de All-on-4 sau All-on-6 vine din engleza si se refera la numarul de implanturi dentare pe care se poate fixa o dentitie completa.

All-on-4 este utilizat in general la mandibula unde osul este mai dens si unde putem asigura mai bine implanturile dentare. Tot cu All-on-4 putem obtine si proteze mobilizabile pentru dintii superiori sau arcade scurte pentru dintii inferiori.

All-on-6 este varianta mai trainca dar depinde de cantitatea de os disponibila. Cu All-on-6 putem reda atat inferior cat si superior o dentitie totala fixa.

all-on-4 si all on 6

Proteza pe implant

Protezele dentare pe implant sunt lucrarile protetice mobilizabile care au un sistem de angrenare implantara. Spre deosebire de protezele de dentare clasice, acestea au o stabilitate mult sporita.

Sisteme de legatura inntre implant si proteza sunt de mai multe feluri. Avem sistem cu bila, cu bara, cu magneti sau sisteme cu locatori.

Proteza pe implant are o sustinere atat implantara, dar si mucozala. Aceasta se fizeaza si pe gingie si necesita indepartarea zilnica si igienizare.

proteza-pe-implant

REZECTIE APICALA

Ultimul avanpost

Numesc asa rezectia apicala pentru ca reprezinta o ultima solutie. Este ultima solutie pentru dintii si uneori maselele care au  tratamente de canal si care au dezvoltat infectii ulterioare. Prin aceasta interventie chirurgicala indepartam chistul sau granulomul format la varful radacinilor.

Desi este un tratament complicat, daca el se poate aplica, acesta are o rata buna de succes. In felul acesta vei putea pastra radacina dintelui tau. Este important pentru ca nici un implant din lume nu este atat de bun pe cat este propria-ti radacina.

rezectie apicala chirurgie dentara

 

GINGIVECTOMIE

Gingivectomia sau remodelarea gingivala

Este o procedura care apartinei de specialitatea de chirurgie dentara. Se refera in general la modelarea sau remodelarea partilor moi din gura.

Gingivectomia se realizeaza din doua motive: functionale si estetice. Motivele functionale tin foarte mult de rolul pe care-l are gingia atunci cand vorbim de implanturi dentare si de sanatatea dintilor si a osului. Ea reprezinta o bariera care separa saliva si bacteriile din gura de zonele predispuse la infectii cum este osul.

Sanatatea gingiei va detarmina implicit si sanatatea osului si a dintilor/implanturilor. Modelam gingia prin interventii chirurgicale. Fie cu laserul dentar fie cu bisturiul atunci cand aceasta trebuie pozitionata altfel.

Motivele estetice tin asa cum banuesti de modul in care aceasta arata in raport cu dintii. Probabil ca ai vazut ori la tine ori la altcineva ca la un dinte sau 2 gingia pare mai ridicata, sau pare mai lasata in raport cu ceilalti dinti. Aici intervenim noi si corectam aceste asimetri.

Chirurgia dentara si estetica dentara sunt interconectate mai ales cand vorbim de fatete dentare sau de alte interventii de natura estetica. Acum ceva timp am scris un articol despre fatete dentare pe care urmeaza sa-l updatez si in acest site.

Ce ma recomanda pe mine

Nu tratez dinti, tratez pacienti. Beneficiezi toata priceperea mea si a colegilor mei. Te poti baza pe mai mult de 12 ani de experienta si practica atat in Bucuresti cat si in tara. Vei obtine un zambet frumos si sanatos dar mai ales iti vei recapata increderea in tine.

CHIRURGIE DENTARA | FAQ

Intrebari, mituri si tratamente in chirurgia dentara

Asa cum am sustinut si o sa sutin tot timpul parerile vecinilor, fie ca sunt de pe internet sau pe scara blocului ar trebui tratate doar ca PARERI. Des intalnesc situatia cand pacientul vine la cabinet si-mi spune ” Eu nu fac detartraj pentru ca Mihai, vara-miu, mi-a spus ca se ciobesc dintii daca-mi fac. “

Este evident ca Mihai nu este o somitate in ale medicinei dentare. Dar Mihai are dreptul sa-si dea cu parerea. Acum depinde de tine ce preferi. Ce spune Mihai care este arhitect sau inginer despre chirurgia dentara si ce-ti spune medicul stomatolog care a mai vazut dinti la viata lui.

Medicul nu este zeu.

Nu spun ca trebuie sa te-n crezi orbeste in primul medic pe care-l intalnesti. Nu ai de unde sa stii. Mergi la noroc. Ideea e ca si cel mai slab pregatit dentis are mai multa pricepere decat Mihai. SI cel mai nepriceput medic de chirurgie dentara este mai in masura sa-ti raspunda la intrebari despre dinti.

Ce sa faci ca sa te asiguri ca tratamentul propus este ok? Mai margi la niste consultatii. Nu o sa te coste o avere sa vezi si parerea altor medici.

In aceasta sectiune raspund celor mai des intalnite intrebari la mine in cabinet cat si unor mituri legate de dinti si de chirurgia dentara.

Cat de rau o sa ma doara?

Daca am infectie la masea trebuie sa o scot nu-i asa?

Daca si tu ai o intrebare poti sa lasi un comentariu la acest articol. Citesc toate mesajele trimise si in general raspund destul de repede. Seara!

Inca nehotarat?

Sunt aproape sigur ca vei gasi raspunsuri si rezolvari la intrebarile pe care le ai. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cropped-M-bust-2.jpg

Ai nevoie de un dentist?