Zâmbești timid în fața aparatului foto? Ai dinți relativ sănătoși? Deja ești un bun candidat pentru fațetele dentare. Află în acest articol mai multe detalii!

Mulți pacienți sunt nemulțumiți de aspectul dinților, deși ar fi considerați sănătoși. Din păcate, natura nu ține cont de estetică, iar de aceea mulți se confruntă cu probleme de imagine privind aspectul dinților. Fie că sunt ușor gălbui, au pete, spații sau nu sunt aliniați corespunzător, cert este că sunt multe motive pentru ai dori să afli totul despre fatete dentare, mai ales dacă te-ai decis să faci o astfel de investiție. În acest articol, voi explica pe îndelete ce înseamnă această procedură și cu ce diferă față de alte proceduri.

Ce sunt fațetele dentare?

Probabil prospectezi piața și cauți informații despre această procedură, iar astfel ai găsit acest articol printr-o simplă căutare precum “fatete dentare ce sunt”. Află că este o procedură pur estetică care ține mai puțin de indicațiile dentiștilor și mai mult de preferințele estetice ale tale. Dacă în alt articol am făcut o analogie cum că dintele este precum o casă și având în vedere subiectul acestuia, o fațetă poate fi comparată cu fațada.

Cine are nevoie de fațetele dentare?

Dacă ești la zi cu lucrările stomatologice, dinții tăi sunt sănătoși însă aspectul lor nu te mulțumește, atunci vei putea să te programezi la cabinetul meu și să-mi spui că ai dori fațete dentare. Dacă îmi vei fi pentru prima dată pacient, îți voi face mai întâi o consultație pentru a mă asigura că da, nu mai ai nevoie de lucrări, pentru a ne putea apuca de treabă. Așadar, dacă dinții tăi se încadrează în această listă, tu vei fi un bun candidat pentru fațetele dentare:

  • Dinți cu mici fisuri și crăpături
  • Dinți pătați, îngălbeniți
  • Dinți inegali sau cu spații între ei
  • Albirea dinților nu a fost suficientă sau este contraindicată
  • Au o formă nesatisfăcătoare
  • Sunt ușor cariați
  • Unghiul dinților este inestetic, înspre interiorul gurii

Deoarece fațetele dentare sunt figurativ cireașa de pe tort, atunci nu voi putea să le montez în cazul în care dinții tăi nu sunt pregătiți pentru această procedură. Dacă nu ești, pe moment, un bun candidat pentru fațetele dentare, atunci te voi ajuta să ajungi în punctul respectiv. Pe scurt, nu ai pune un acoperiș pe o casă care este încă în construcție, așa că nu putem pune nici fațete pe dinții care încă trebuie consolidați.

Avantajele și dezavantajele fațetelor dentare

În primul rând, beneficiul lor este că se realizează rapid (în aproximativ două vizite) și nu necesită multă pregătire în cazul în care ai dinți sănătoși. În al doilea rând, sunt modalitatea optimă de a obține zâmbetul perfect, cu care să te mândrești. Totuși, consider că lista de avantaje este mai dezvoltată decât cea a dezavantajelor, însă ți le voi prezenta pe ambele.

Avantajele:

Am menționat deja că este un proces rapid, dar pot să-ți explic și de ce. Având în vedere faptul că o fațetă dentară poate fi pusă doar peste un dinte sănătos, atunci tot ce trebuie să fac eu este să șlefuiesc dintele pentru a cimenta fațeta. În unele cazuri, acesta nu trebuie șlefuit deloc. Așadar, o vizită din trei o vei petrece doar pentru amprentare, iar a cealaltă pentru consult și cimentarea permanentă.

Pe lângă beneficiul unui zâmbet perfect, te vei bucura și de ele pentru un timp îndelungat – sunt rezistente la fracturare sau dezlipire și nu se vor păta sau colora, cum ar fi în cazul dinților naturali care se îngălbenesc datorită consumului de tutun, vin sau cafea.

În plus, poți alege culoarea perfectă fără grijă! Indiferent de culoarea aleasă, materialul poate fi la fel pentru toate fațetele (este hipoalergenic, fără riscul de a provoca reacții adverse).

Dezavantajele:

Probabil una dintre cele mai mari dezavantaje este simplul disconfort pe care unii pacienți îl simt în scaunul dentistului. Acest sentiment nu-mi este străin, iar de aceea voi face ca procedura să fie cât mai confortabilă pentru oricare pacient. Pe lângă disconfort, pot apărea unele sensibilități dentare, însă vor trece în timp.

Am menționat că fațetele dentare sunt o investiție, iar acest lucru este adevărat. Ca să estimezi un preț pentru fatete dentare cost, o simplă fațetă temporară poate începe de la 350 de lei – așadar, în funcție de numărul necesar de fațete și calitatea acestora, prețul poate crește considerabil. Pentru a gestiona mai ușor partea financiară a acestui aspect, poți opta pentru diferite modalități de plată disponibile pe site-ul meu.

Cu ce diferă o fațetă dentară față de o coroană dentară?

Muți fac confuzia între aceste două proceduri, însă sunt total diferite. O coroană dentară este potrivită pentru persoanele care au dinții prea cariați și care are prea puțin os sănătos rămas. Deși unele persoane care au trecut prin diverse tratamente endodontice, este vorba, în principal, de severitatea cazurilor. La bază, ambele proceduri țin tot de șlefuire, însă diferența este cât. Pentru a-ți face o imagine mai clară, dintele șlefuit pentru o coroană va arăta ca un ciot mic peste care va fi cimentat dintele fals (coroana). Cât despre fațete, deja am menționat că uneori nici nu este necesară șlefuirea pentru fațetele dentare. Așadar, poți trage chiar tu concluzia și să faci diferența.

La ce să te aștepți odată ce optezi pentru fațetele dentare?

Având în vedere că procesul constă, de regulă, în trei vizite, acestea vor decurge cam așa: ședința întâi va fi o consultație – aici vom decide numărul de dinți, culoarea, dacă este necesară șlefuirea și materialul/tipul de fațete pe care îl dorești.

Mai apoi, a doua ședință constă în amprentarea dinților. Deoarece fiecare persoană are un zâmbet unic, acest pas este necesar pentru a obține un set de fațete perfecte pentru tine. Nu există fațete gata făcute, deoarece cu siguranță nu se vor potrivi nimănui, având în vedere faptul că dantura se deformează de-a lungul vieții în funcție de tabieturi. Amprentarea constă într-o serie de fotografii (ale dinților și a feței), scanarea ambelor arcade pentru a analiza mușcătura și o amprentare clasică.

A treia ședință este cimentarea permanentă și ajustarea, iar mai apoi poți opta pentru a patra ședință pentru a verifica faptul că totul este în regulă – un mic check-up.

În concluzie, nu poți ști dacă ai nevoie de fațete fără un consult!

Precum toate procedurile stomatologice, nu pot să-ți spun dacă poți opta pentru fațete dentare fără să te cunosc – așadar, programează-te acum!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *