Multe persoane fac confuzia între coroane dentare și fațetele dentare. Află că sunt două proceduri și protetice dentare total diferite. De aceea, voi clarifica ce înseamnă fiecare și îți voi explica la ce să te aștepți atunci când îmi vei fi pacient și vei trece prin aceste proceduri.
Așadar, deși ambele au ca scop estetica, pentru a-ți îmbunătăți zâmbetul, cert este că se diferențiază din punct de vedere al procedurii, cât și al costurilor aferente. Îți voi explica despre fatete sau coroane în rândurile ce urmează și la ce să te aștepți în ambele cazuri. Vei afla informații despre:
- Coroanele dentare: ce presupun și când sunt recomandate.
- Fațetele dentare: când sunt o opțiune pentru tine.
- Diferențele și asemănările dintre coroanele dentare și fațetele dentare.
Coroanele dentare: ce presupun și când sunt recomandate
Coroanele dentare acoperă integral dintele, sunt ca o proteză, cu rol de a reda dinților nu doar forma naturală, ci și funcționalitatea. Este bine de menționat de asemenea că acestea pot fi aplicate atât peste implantul dentar, peste bont protetic, cât și pe dintele natural, după ce a fost realizat tratamentul/tratamentele pe canal. Altfel spus, această coroană dentară va fi partea vizibilă a dintelui. Această variantă este recomandată pacienților care au dinți lipsă sau au dinți deteriorați, dar și care a căror structură nu mai este una viabilă pentru a i se atașa o coroană dentară.
În cazul celor care au dinți lipsă, substituiți de un implant dentar, coroanele dentare vor fi montate peste unui șurub din titan, odată ce s-a vindecat incizia.
Ceva diferit însă este la cazul pacienților cu tratamentele de canal, unde procedura de aplicare a coroanei este diferită. Mai întâi, trebuie să treci prin acest proces, ca mai apoi dintele să fie șlefuit și pregătit pentru a fixa permanent coroana. În primă fază vei avea o coroană temporară aplicată, până când cea permanentă este gata, pentru a nu te stânjeni dintele proaspăt șlefuit, acesta fiind totodată foarte sensibil. Atașarea coroanei va fi de probă mai întâi, pentru ca tu să te obișnuiești cu ea și să-mi comunici dacă necesită mici ajustări, înainte de cimentarea permanentă. Astfel, vei avea o mușcătură corectă și confortabilă.
Fațetele dentare: când sunt o opțiune pentru tine
Cât despre despre fatetele dentare, reținem că, în cazul coroanei dentare, aceasta înlocuiește partea vizibilă a unui dinte și nu necesită, în prealabil, un implant sau tratament endodontic. În cazul fațetei dentare vorbim în schimb de acoperirea zonei dentare frontale. Fațetele acoperă dinții naturali și sunt o opțiune bună pentru persoanele care au mici imperfecțiuni precum:
- Fisuri sau crăpături
- Decolorări sau pete
- Mici inegalități între dinți
Este o soluție permanentă, pentru a obține un zâmbet impecabil. Fațetele sunt un strat subțire aplicat pe partea frontală a dinților, iar procedura de fatete dentare aplicare este mai rapidă. Pot fi compuse din diferite materiale, despre care voi vorbi mai jos.
De ce ai alege fațetele dentare? Pentru că îți dorești dinți cât mai albi, aliniați și aspectuoși. Poate ai optat, în trecut, pentru albirea dinților, însă ai aflat că acest tratament nu este de durată. De asemenea, poate fi câteodată contraindicat, din cauza faptului că poate slăbi smalțul dinților, lăsându-i mai sensibili.
Așadar, dacă îți dorești să obții efecte asemenea albirii, dar într-un mod permanent, optează pentru fațete dentare.
Diferențele și asemănările dintre cele două: proceduri, materiale și prețuri
În primul rând, trebuie să clarific faptul că procedurile care preced cimentarea coroanelor implică neapărat anestezia, pentru că endodonția și implantologia implică tratamente invazive, așadar nu sunt posibile fără acest pas. Anestezia locală nu este necesară pentru procedura de aplicare a fațetelor dentare, este opțională.
Așadar, pe lângă anestezie, nivelul de șlefuire a dinților este diferit atunci când vine vorba de coroane și fațete. Am menționat mai sus că dintele trebuie șlefuit pentru a fi pregătit pentru o coroană, dar nu am precizat și cât. În cazurile severe, atunci când dintele a fost considerabil deteriorat, va fi șlefuit extensiv, rămânând doar părțile osoase sănătoase și amestecul de obturație pe care să fie cimentată coroana.
La fațete, este șlefuită ușor partea frontală a dinților pentru a obține un aspect egal și estetic atunci când sunt cimentate fațetele. Este posibil să nu fie necesară deloc, în unele cazuri. Tot procesul pentru aplicarea fațetelor este mai facil, necesitând, în funcție de dantură, doar un simplu detartraj în prealabil, pentru ca dinții tăi să fie impecabili înainte de fixarea fațetelor.
Ține cont și de durabilitatea celor două. În timp ce coroanele sunt mai rezistente în timp, o fațetă se poate deteriora mai ușor.
Cât despre materiale, fațetele și coroanele au în comun un material și anume ceramica (care poate fi porțelan), însă restul materialelor care sunt folosite la coroane nu pot fi folosite la fațete și vice versa. Așadar, le voi lua pe rând, având în vedere materialele pe care le vei găsi ca opțiune în cabinetul meu.
Materialele comune pentru coroane:
- Metalo-ceramică – această opțiune îmbină utilul cu plăcutul. Datorită metalului din interior, vor fi mai durabile, în timp ce materialul ceramic de deasupra oferă un aspect cât mai natural. Totuși, în timp, poate apărea retracția gingivală, iar atunci se poate observa baza metalică a implantului. Este recomandat pentru dinții din spate.
- Cermică-zirconiu – zirconiul este în mod natural un metal albicios, iar de aceea este o opțiune bună pentru dinții frontali, mai ușor vizibili. Are o biocompatibilitate mai mare, cu risc scăzut de reacții alergice adverse.
Materiale comune pentru fațete:
- Compozit – este un material mai avantajos din punct de vedere al prețului și poate fi reparat mai ușor în cazul fisurilor, însă poate fi susceptibil la pătare.
- Zirconiu – este mai rezistent, însă necesită mai multă grijă, iar nuanța trebuie ajustată pentru a obține un aspect natural.
Fiecare tip de material are durabilitate diferită, de unde și diferență de preț. Spre exemplu, un preț de start pentru fațetele dentare din zirconiu este 1500 lei, în timp ce o coroană dentară din material metalo-ceramic are preț începând cu 700 lei. De asemenea, prețurile pot varia și în funcție de tehnicile folosite. Aici vei găsi toată lista de prețuri.
Așadar, nu îți pot spune dacă ai nevoie de o coroană dentară sau de fațete dentare fără a te cunoaște mai întâi și fără un consult. Hai să purtăm o discuție – tu vei afla informații mai detaliate despre aceste proceduri, iar eu îți voi putea răspunde întrebărilor și voi putea să aflu cu ce anume te pot ajuta. Așadar, programează-te acum. Sănătatea e pe primul loc!