Eu știu că un zâmbet imperfect stânjenește și afectează foarte mult încrederea și stima de sine. Am văzut asta la mulți dintre pacienții mei. Însă, din fericire există implanturile dentare și fațetele dentare – soluții moderne și cât se poate de eficiente pentru redarea zâmbetului și funcționalității dentare.
Cu toate acestea, pentru a ajunge la faza în care implanturile sau fațetele dentare sunt montate permanent, pacienții trebuie să urmeze câteva etape necesare. E vorba de măsuri care vor asigura succesul pe termen lung al tratamentului în cauză. Se poate vorbi de rezecție dentară, gingivoplastie sau fatete compozit.
Indiferent de ce e necesar pentru un zâmbet strălucitor și complet, fiecare intervenție are rolul său vital în pregătirea cavității orale pentru ce va urma.
Mai întâi voi face o evaluare inițială și apoi voi pune un diagnostic
Primul pas pe care îl fac înainte de a începe orice tratament cu o complexitate mare – evaluarea inițială în amănunt. Aceasta este necesară de fiecare dată când văd un pacient, dar este imperativă când vorbim de implanturi dentare sau aplicarea de fațete dentare. În prima fază voi trece la următoarele:
- Examinarea clinică a gurii, pentru a vedea în ce stare se află gingiile, structura oaselor și sănătatea dinților rămași încă întregi.
- Radiografii dentare sau un CBCT (Tomografie Computerizată cu Fascicul Conic), pentru a mi se oferi o imagine detaliată a structurii osoase. Dar și pentru a determina dacă există suficient material pentru a ancora implanturile. Prin radiografii pot vedea și dacă este necesară o augmentare osoasă.
- Discuția cu pacientul este obligatorie pentru a înțelege așteptările sale privitor la estetică și la funcționalitate. Însă mă va ajuta și pentru a afla despre istoricul său medical.
În urma acestei evaluări, eu voi crea un plan de tratament personalizat, în funcție de pacient, care poate include intervenții chirurgicale și estetice.
Etape premergătoare în cazul implanturilor dentare
Odată ce am stabilit cu pacientul că ne vom axa pe implanturi dentare, voi pregăti zona de inserție a implantului. Câțiva pași esențiali trebuie urmați pentru a asigura buna reușită a tratamentului.
1. Extracția dentară și vindecarea zonei
În cazul în care nu mai pot salva dintele natural, voi trece la extracția acestuia. Este obligatoriu ca zona să fie lăsată să se vindece. Perioada optimă poate fi de câteva săptămâni sau câteva luni, în funcție de complexitate. O augmentare osoasă imediat după extracție poate fi și ea necesară. De ce? Pentru a preveni resorbția osoasă și pentru a oferi o fundație robustă pentru implantul care va fi inserat.
2. Augmentarea osoasă
Există situații în care osul maxilarului poate să nu aibă grosimea și densitatea necesare pentru a susține un implant. Atunci poate fi nevoie de o augmentare osoasă. Este vorba despre adăugarea de material osos care stimulează regenerarea osului.
Augmentarea osoasă este o etapă vitală pentru succesul implantului, fiindcă un os insuficient de tare poate duce la eșecul integrării implantului.
- Inserarea implantului dentar
Atunci când observ că zona s-a vindecat complet și am evaluat structura osoasă, voi putea trece la inserarea implantului dentar. Un șurub din titan va fi inserat în os.
După ce implantul a avut succes, este iarăși necesară o perioadă de repaus. Osteointegrarea – în cadrul căreia implantul va fuziona cu osul maxilar sau mandibular. Acomodarea poate dura între 3 și 6 luni.
4. Atașarea protezei definitive
Atunci când implantul s-a integrat complet în os, trec la etapa de montare a protezei definitive. Poate fi o coroană dentară, o punte sau o proteză totală, după caz. Fiecare proteză în parte este personalizată pentru a se potrivi perfect cu restul dinților pacientului, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.
Etape premergătoare în cazul fațetelor dentare
Fațetele dentare pot fi din compozit sau din ceramică. Reprezintă o soluție grozavă pentru a reda un zâmbet. Ele pot corecta imperfecțiuni serioase ale dinților. Cum ar fi: decolorarea, fracturile, spațiile interdentare sau forma inegală a acestora.
Dar, ca în orice intervenție dentară specializată, se cuvine pregătirea adecvată a dinților pentru ca rezultatele să fie de un succes clar.
1. Fațete din compozit sau din ceramică? Ce vei alege?
Va trebui să discutăm despre tipul de fațete pe care îl dorești. Fațetele din compozit sunt mai accesibile financiar și pot fi aplicate într-o singură ședință. Însă durabilitatea lor este mai redusă în comparație cu fațetele din ceramică.
Fațetele din ceramică oferă o estetică superioară și au o rezistență mai mare. Dar acest caz sunt necesare mai multe ședințe și o prelucrare mai complexă.
2. Pregătirea dinților pe care se vor aplica fațete
Înainte de a trece la aplicarea fațetelor dentare, dinții necesită o anumită pregătire. E vorba de șlefuirea unei mici porțiuni din smalțul dentar pentru a crea spațiu și aderență. În această manieră, fațetele care urmează să fie aplicate se vor integra perfect cu restul dinților. De reținut! Șlefuirea este minim invazivă și nu afectează structura profundă a dintelui.
3. Gingivoplastia
Este posibil ca, pentru a obține un rezultat estetic dintre cele mai calitative, să fie necesară o gingivoplastie. Procedura chirurgicală se referă la remodelarea gingiei în jurul dinților pentru a obține simetrie. Gingivoplastia este utilizată pentru a spori efectul unui zâmbet. Este binevenită în situațiile în care dinții sunt prea mici din cauza expunerii excesive a gingiilor.
4. Aplicarea fațetelor dentare
Odată ce am pregătit dinții iar gingiile sunt sănătoase, voi trece la pasul final – și anume aplicarea fațetelor dentare. În cazul celor din compozit, ele vor fi modelate direct pe dinți în cadrul unei singure ședințe, fiind apoi lustruite pentru a obține un aspect cât mai natural.
Însă când ne referim la fațete din ceramică, sunt necesare două etape. Mai întâi voi lua o amprentă dentară, pe baza căreia laboratorul dentar va crea fațetele personalizate pentru pacient. Mai apoi, acestea sunt cimentate pe dinți într-o altă ședință prestabilită.
Ce este și când este necesară o rezecție dentară?
În anumite situații clinice, o rezectie dentara este indicată înainte de tratamentele protetice. De ce? Pentru a elimina infecția și a asigura vindecarea țesuturilor.
După rezecția dentară, dintele poate fi îmbrăcat cu ajutorul unei coroane dentare. Sau, când nu pot salva dintele, pot opta pentru un implant dentar. Procedura de rezecție este efectuată mereu sub anestezie locală și are o rată de succes mare.
Recomandări pe care le fac pacienților mei
- Recomand periajul dentar de două ori pe zi și utilizarea aței dentare.
- Este necesar să bifezi controalele stomatologice periodice pentru ca eu să-ți pot monitoriza starea implanturilor și a fațetelor, dar și sănătatea generală a cavității bucale.
- Evită mușcarea obiectelor dure sau scrâșnitul din dinți, deoarece pot compromite integritatea fațetelor sau a implanturilor.
Călătoria ta către un zâmbet imaculat este una îndelungată și implică mai multe etape de tratament, fie că vorbim despre implanturi dentare sau fațete. Pregătirea corectă a osului și a gingiilor, alegerea materialelor ideale, sunt esențiale pentru a obține rezultate de lungă durată și cu un aspect estetic plăcut.
Pentru a dobândi o dantură sănătoasă și strălucitoare, este necesar să avem o colaborare strânsă iar tu să respecți recomandările pe care ți le fac. Ție ce tratamente dentare îți sunt necesare? Programează-te la cabinetul meu și hai să descoperim împreună soluția la nevoile tale!