Paradontoza este doar una dintre afecțiunile al cărui drum duce spre o proteză dentară pe implanturi. Hai să lămurim acest aspect!
Pe lumea asta, există nenumărate boli și afecțiuni care-ți pot afecta zâmbetul, printre care și paradontoza. În rândurile ce urmează, îți voi povesti puțin despre această boală, pe înțelesul tuturor. Astfel, vei putea intui dacă ai nevoie de o proteza pe implanturi, un implant dentar sau dacă e vorba de altceva. Așadar, să-ncepem cu începutul: legătura dintre dinte, osul maxilar, sinusuri și paradontoză.
Definiția paradontozei: ce anume afectează?
Probabil știi deja că paradontoza este acea afecțiune care te poate lăsa fără dinți. Totuși, e mult mai complicat decât atât, iar de aceea, consider că fiecare potențial pacient trebuie să înțeleagă problemele posibile cu care se poate confrunta. Pe scurt, paradontoza afectează sănătatea gingiilor, care mai apoi duce la “șubrezirea” osului alveolar, ajungând, în final, la căderea totală a dinților. Astfel, tu rămâi fără încredere în zâmbetul tău.
Osul alveolar este partea osului care înconjoară dintele. Cei care conduc știu despre alveolele autobuzelor – ei bine, cam așa funcționează și acest aspect al danturii. Ca să-ți faci o imagine mai clară, paradontoza face ca acest spațiu să devină mai mare, iar astfel, dintele să aibă prea mult loc. De aceea, mai întâi vei observa cum dintele se mișcă o perioadă, înainte să cadă. Acest os alveolar este doar una dintre aspectele anatomice ale țesutului de susținere a dintelui.
Bineînțeles, paradontoza nu afectează doar osul, ci întregul țesut – gingia, ligamentul paradontal (superglue-ul care conectează dintele de osul alveolar), cementul radicular (ancora dintelui) și periodonțiul (țesutul care înconjoară dintele). Sunt detalii mici, dar cu impact mare. Totuși, ce legătură are totul cu operația de sinus lift?
Legătura dintre sinus și parodontoză
Unele cazuri severe de paradontoză (și nu numai), pot afecta sinusul. Având în vedere că dinții din maxilar sunt atât de aproape fizic de sinusuri, există cazuri unde infecțiile se pot răspândi mai departe, inclusiv în cazul parodontozei. Ei bine, dacă aceasta a ajuns să afecteze sinusurile, atunci, după tratament, va fi necesar un sinus lift – de ce? Deoarece, probabil, paradontoza a progresat atât de mult încât vei avea nevoie de o proteza dentară, dar care nu poate fi montată pe osul existent, din cauză că a fost, figurativ, mâncat de paradontoză.
Un sinus lift este o procedură care implică augmentarea osului maxilar. Pe scurt, unde nu este os destul pentru implantul dentar, facem să fie! Cum am menționat și la începutul acestui articol, paradontoza nu este singura afecțiune care poate afecta sănătatea dintelui. Poate fi vorba de traumatisme sau reabsorbția osului, datorită vârstei, după pierderea dinților. Indiferent de motiv, un sinus lift te ajută să ai destul spațiu pentru un implant. Liftul poate fi de două feluri: intern sau extern (cel intern este minim invaziv).
Din păcate, toate aceste proceduri constau într-un adevărat proces îndelungat și costisitor. Așadar, tratamentul paradontozei, un implant all on 4/6 (despre care vom vorbi mai jos) și un sinus lift pot să ajungă la sume destul de mari. Poți să-ți faci o estimare găsind sinus lift pret pentru început, deoarece este unul dintre primii pași pe care trebuie să-i parcurgi înainte de implant. Desigur, consider că toată lumea merită un tratament complet, iar de aceea, ai opțiunea să plătești în rate, indiferent de procedură.
Paradontoză: proteză, implant dentar… Ce să alegi?
Jargonul stomatologic te poate induce în eroare. Așadar, hai să recapitulăm, înainte de a trece mai departe: paradontoza este afecțiunea iar sinus liftul este procedura de adăugare osoasă peste care se montează implanturile dentare. Implanturile dentare sunt micile șuruburi inserate în os, iar proteza dentară poate fi de două feluri: cea la care se gândește majoritatea lumii (adică cea clasică, care poate fi scoasă oricând), sau proteza pe implanturi, despre care vom vorbi acum.
Odată ce am rezolvat toate problemele gingivale și am pregătit osul pentru un implant, felicitări! Ești un bun candidat pentru implantul all on 6 sau all on 4, în funcție de nevoile tale. De exemplu, dacă tot am vorbit mai sus de sinusuri, voi da exemplu un implant all on 6 pe osul maxilar. Datorită faptului că maxila este un os mai moale, un implant all on 6 este mai mult decât suficient, dar și necesar. Va fi opțiunea mai rezistentă, comparativ cu cea cu 4 implanturi, care este, mai degrabă, folosită pentru mandibulă.
Cine poate beneficia de implanturile all on 4/all on 6?
Practic, oricine suferă de lipsa totală a dinților (sau aproape totală) poate alege această opțiune. Pe scurt, aceste implanturi pot fi realizate pe ambele arcade, iar tu vei obține un zâmbet perfect în doar o zi. Sunt potrivite și pentru cei care, dintr-un motiv sau altul, nu sunt candidați buni pentru un sinus lift, având în vedere că această procedură poate crește riscurile ca un implant să nu fie de succes.
Poți să-ți faci un implant dentar all on 4/6 chiar dacă mai ai dinți?
Da și nu, în funcție de sănătatea și numărul dinților rămași – poți opta pentru extracția dinților rămași, în cazul în care aceștia nu pot fi salvați sau sunt și prea puțini, și prea afectați. Există alternative mai avantajoase ca preț față de o proteză pe implanturi, cum ar fi punțile, dar acestea vin cu dezavantajele lor. În funcție de caz, punțile pot fi o bună opțiune temporală, dar poți opta pentru mai multe implanturi dentare prin care să obții un zâmbet perfect. Nu pot să-ți ofer un răspuns concret fără să te cunosc, având în vedere că fiecare pacient este diferit.
În concluzie, paradontoza este o afecțiune comună, dar care poate fi gestionată fără frică la un cabinet stomatologic. Țin să menționez, de asemenea că toate procedurile menționate în acest articol sunt fără durere, cu anestezie. Așadar, dacă paradontoza ți-a furat zâmbetul și încrederea de sine odată cu el, există speranță. Programează-te acum la cabinetul meu și bucură-te de un zâmbet ca la Hollywood! Confortul și fericirea ta sunt pe primul loc.