Vrei sa-ti pui fatete dentare! Perfect! Probabil ca ai ajuns pe aceasta pagina cautand pe internet „fatete dentare avantaje dezavantaje” si esti interesata de cat de sigur este sa-ti pui fatete dentare si daca fatetele dentare strica dintii!

In acest articol vom stabili care sunt avantajele si mai ales dezavantajele fatetelor dentare si cum poti ajunge la zambetul ideal fara prea multe griji.

Fatete dentare avantaje si dezavantaje

Cand te gandesti la fatete dentare, te gandesti la cat de bune si frumose sunt. Putini dentisti vorbesc insa despre cele 2 fete ale monedei. Ca mai toate lucrurile in viata si fatetele dentare au avantaje si dezavantaje.

Aceasta se refera la modul in care acestea functioneaza si, mai concret, daca fatetele dentare strica dintii. Iar daca vrei sa te scutesc de a mai citi acest articol, raspunsul scurt este NU. Fatetele dentare nu strica dintii.

Fatete dentare Dr Durbac

Asa cum spuneam anterior, “Fatetele dentare imi strica dintii?“ este probabil una dintre cele mai adresate intrebari pe langa “Cat costa fatetele dentare?”. La cea de-a doua intrebare am raspuns intr-un alt articol scris cu ceva timp in urma, iar daca esti interesata il gasesti aici “Cat costa fatetele dentare

Referitor la prima intrebare, raspunsul la aceasta este destul de simplu. Fatetele dentare nu-ti strica dintii, cum nici plombele sau alte proceduri stomatologice nu-ti strica dintii.

Am scris un articol intreg despre fatete dentare si despre cum acestea pot sa-ti schimbe complet infatisarea si viata.

Scopul acestora este sa imbunatateasca componenta functionala acolo unde trebuie imbunatatita. Sa-ti transforme zambetul in ceva perfect atunci cand este cazul. Am sa detaliez cu cateva exemple exact la ce ma refer.

Fatete dentare avantaje si dezavantaje fatete dentare avantaje si dezavantaje

Daca tu ai dintii perfecti, sunt aliniati, nu exista niciun fel de carii pe ei si, din punct de vedere al culorii, esti mai mult decat multumita, evident ca fatetele dentare nu sunt o alegere buna si asta nu pentru ca ti-ar strica dintii, ci pentru ca nu ai avea nevoie de ele.

Fatete dentare avantaje

  • Fatetele dentare reprezinta varianta cea mai eficienta si estetica varianta atunci cand vorbim de un dinte care are carii, plombe mari sau fracturi.
  • Fatetele dentare sunt minim invazive. Se preteaza atat pentru acoperirea dintilor prin slefuirea lor superficiala – adica minim invaziva, cat si in cazul fatetelor dentare No Prep
  • Fatetele pot schimba complet culoarea, forma si pozitia aparenta a dintilor.
  • In cazul in care ai nevoie sa acoperim un singur dinte, fateta se pot face la culoarea si forma dintilor naturali.
  • Fateta dentara nu se coloreaza si nu se pateaza.
  • O fateta dentara facuta bine trebuie sa reziste tot atat cat viata dintelui. Daca starea parodontala este buna, atunci fateta trebuie sa te tina pe viata.
  • Sunt extrem de rezistente, iar cine iti spune ca nu poti sa mananci cu ele normal nu stie ce spune.
  • Obtii rezultate rapide. In doar 7 zile poti avea un zambet perfect.
  • Cand punem fatete dentare nu devitalizam dintii. Asa cum spuneam anterior, pentru ca sunt minim invazive, acestea nu necesita scoaterea nervului dentar.
  • Nu necesita ingrijire suplimentara.

Si, dupa cum spuneam si la inceputul articolului, nu putem vorbi despre „fatete dentare avantaje si dezavantaje” daca nu vorbim in special despre dezavantajele fatetelor dentare.

Fatete dentare dezavantaje

  • Cel mai mare dezavantaj este acela ca sunt ireversibile cand vorbim de fatete dentare cu preparatie. Daca ai dintii perfect sanatosi si alegi sa-ti pui fatete dentare (nu-ti place culoarea sau orice altceva), iar acestea sunt puse printr-o procedura cu slefuire, atunci va trebui sa ai fatete dentare toata viata (ceea ce nu este un lucru rau daca asta iti propui)
  • Necesita, in general, o contributie financiara considerabila. Cu toate acestea, in clinica in care imi desfasor practica, poti gasi solutii financiare potrivite tie. Daca suna interesant verifica sectiunea Stomatologie In rate de pe site-ul clinicii Delta Clinic Dent.

Este important ca tu sa ai un plan foarte bine stabilit in ceea ce te priveste. Alegerea aceasta, sa-ti pui sau nu fatete dentare,  in general o iei dupa ce ai analizat bine si esti total hotarata.

In continuarea articolului voi vorbi de cateva posibile situatii in care te poti afla. Dar, mai intai de toate, chiar ai nevoie de fatete dentare?

Chiar ai nevoie de fatete dentare?

Citesti acest articol nu pentru ca esti in situatia descrisa mai sus, ci pentru ca ori te nemultumeste culoarea dintilor, ori ai dintii ciobiti si inegali, ori te-ai saturat sa tot schimbi plombele sau coroanele dentare de pe dintii din fata. Te gandesti ca fatetele dentare vor rezolva aceste probleme.

Realitatea este ca fatetele dentare iti rezolva atat partea estetica, cat si partea functionala in procent 100%.

Bine, si atunci de ce toata lumea se intreaba daca fatetele dentare strica dintii? Aceasta intrebare apare pentru ca, in general, oamenii cand se gandesc la fatete dentare le asociaza pe acestea cu coroanele dentare unde intr-adevar slefuirea dentara este considerabila.

Inainte de toate trebuie sa stii ca etapele necesare realizarii fatetelor dentare in toate cazurile sunt aceleasi si se reduc la 2 sedinte dupa cum urmeaza:

Sedinta 1 – amprentarea dintilor si realizarea lucrarilor provizorii daca este cazul

amprenta-fatete dentare

Sedinta 2 – aplicarea fateteleor dentare

Fatete dentare avantaje si dezavantaje fatete dentare avantaje si dezavantaje

Vom detalia putin mai tarziu etapele.

Dar sa vorbim concret despre cateva situatii in care te poti afla:

Sunt 2 categorii de fatete dentare, atunci cand vorbim de modul in care acestea se aplica. 2 categorii, PREP si NO PREP sau fatete dentare cu preparatie si fatete dentare fara preparatie.

Poti sa citesti aici in detaliu despre fatetele dentare no prep.

Scenariul unu. Fatete dentare NO PREP [Varianta ideala]

Dintii tai sunt drepti, sunt sanatosi, nu au carii dentare sau plombe, insa e posibil sa nu te multumeasca culoarea lor si poate anumite spatii pe care le ai intre dinti.

Fatete dentare

In aceasta situatie vorbim de fatetele dentare NO PREP sau fara slefuire. Acesta este scenariul ideal in care te poti afla. 

Pentru a putea sa-ti pui fatete dentare ai nevoie de doar doua sedinte.

In prima sedinta se iau amprentele dentare fara niciun fel de slefuire sau durere, iar in a doua sedinta se fixeaza fatetele dentare pe dintii tai cu un adeziv special conceput pentru fatete.

In aceasta situatie procesul de fatetare a dintilor este total reversibil. Daca cumva te hotarasti ca nu vrei sa mai ai fatete dentare, intr-o singura sedinta acestea se pot desprinde de pe suprafata dintilor, se finiseaza dintele, iar tu ramai cu dintii tai anteriori.

In astfel de situatie dintele tau ramane intact fara a avea niciun fel de slefuire sau deteriorare in procesul de fatetare.

Daca vrei sa vezi mai multe exemple cu fatete dentare inainte si dupa, ai aici intreg portofoliul.

Scenariul doi. Fatete dentare NO PREP

Dintii tai sunt drepti nu au carii sau infectii, dar e posibil ca anumite zone sa fie putin inghesuite sau dintii tai sunt putin ciobiti cu mici defecte estetice de forma si de culoare.

Fatete dentare avantaje si dezavantaje fatete dentare avantaje si dezavantaje

Si in aceasta situatie putem vorbi de fatete dentare NO PREP. Medicul dentist realizeaza in prima sedinta amprentarea dintilor, iar in a doua sedinta fixarea acestora direct pe dintii tai naturali.

Fata de prima varianta aici putem vorbi de mici ajustari care sunt necesare pentru a putea amprenta corect si ma refer la finisarea anumitor muchii ascutite ale dintilor sau curatarea anumitor zone inter-dentare pentru a realiza zone de fixare.

Si acest scenariu este foarte bun, iar tu poti avea fatete dentare care nu necesita slefuirea dintelui.

Scenariul trei. Fatete dentare cu slefuire minim invaziva

Dintii tai sunt destul de inghesuiti, dar sunt lipsiti de carii, plombe sau alte tipuri de coroane dentare pe dintii care urmeaza sa fie fatetati.

Fatete dentare avantaje si dezavantaje fatete dentare avantaje si dezavantaje

In aceasta situatie vorbim de slefuire minim invaziva. Slefuirea minim invaziva este necesara pentru a readuce dintele pe arcada intr-o linie uniforma si corecta. In imaginea anterioara dintele care se suprapune peste cel din fata a fost usor slefuit.

Aici este important de mentionat faptul ca apartul dentar are rolul lui si ca fatetele dentare nu inlocuiesc aparatul dentar.

Gasesti situatia in care fatetele dentare se pot aplica fara sa mai avem nevoie de aparat dentar si situatii in care arcadele trebuie corectate cu aparat dentar inainte de a se aplica fatete dentare pe dinti.

Scenariul patru. Fatete dentare cu slefuire

De aici intram in situatia cea mai probabila in care deja te afli. Spun asta pentru ca peste 70 % dintre pacientii care vin sa-si puna fatete dentare se regasesc in situatii asemanatoare.

Fatete dentare avantaje si dezavantaje fatete dentare avantaje si dezavantaje

Ai niste plombe pe dinti sau n-ai ajuns inca la plomba, dar sunt carii pe ici pe colo care sunt destul de nemultumitoare. Sau ajungi sa cauti aceste servicii atunci cand plombele de pe zona frontala nu te mai multumesc si te-ai saturat sa le schimbi odata la 2 ani in situatia fericita. 

Fatete dentare avantaje si dezavantaje fatete dentare avantaje si dezavantaje

Cu toate acestea respingi vehement ideea de coroana dentara si asta este pe buna dreptate. In plus dintii tai au inca nerv.

In cazul acesta fatetele dentare sunt varianta optima cu care sa-ti poti trata cariile. In felul asta dintii devin sanatosi, functionali si foarte aspectuosi.

Deja de aici incolo nu mai putem vorbi de ideea ca fatetele dentare pot sa afecteze negativ dintii pentru ca acestia deja sunt afectati de carii pe suprafete mari.

Candidatul Ideal – Fatete dentare avantaje si dezavantaje

Esti un candidat bun sau foarte bun daca:

  • ai dintii sparti sau fisurati
  • dintii tai au forme diferite 
  • ai dinti inegali
  • nu ai o culoare uniforma pe toti dintii
  • nu-ti place culoarea dintilor tai
  • ai dintii foarte mici
  • ai spatii intre dinti
  • ai plombe pe dintii din fata si te-ai saturat sa le schimbi in fiecare an

Etape aplicare fatete dentare

Pentru a avea fatete dentare sunt necesare urmatoarele interventii:

  1. In primul rand evaluarea corecta a fiecarui dinte care urmeaza fatetat. Evaluarea dintelui inseamna identificarea cariilor, identificarea plombelor actuale si stabilirea vitalitatii dintelui.
  2. Indepartarea eficienta a tuturor plombelor anterioare si eventualelor carii aflate sub plombele pe care deja le ai.
  3. Curatarea eficienta si in totalitate a cariilor de pe dinte.
  4. Slefuirea minim invaziva a fetelor curate pentru a le pregati de fatetare.
  5. Amprentarea corecta a fatetelor dentare.
  6. Aplicarea fatetelor dentare pe dinti.

In felul acesta fatetele dentare vor fi aplicate pe o structura curata, sanatoasa si fara nici un fel de sanse ca aceasta sa se carieze in viitor.

Tine minte, fatetele dentare nu-ti acopera in intregime dintele. Din acest motiv nu trebuie sa slefuim mai mult decat este nevoie pentru a le putea aplica. Fatetele dentare nu necesita scoaterea nervului sau slefuirea circulara a dintelui.

Concluzie: Fatetele dentare au dezavantaje?

In concluzie, trebuie sa intelegi bine situatia in care te afli si apoi sa evaluezi corect. Fatetele dentare nu sunt facute sa strice dintii, asa cum nici detartrajul nu strica dintii. Fatetele dentare, acolo unde este cazul, se pot aplica fara slefuire. Acolo unde exista probleme deja pe dinti este indicat si necesar sa se elimine problemele. Adica sa se slefuiasca defectele si apoi sa se aplice fatetele pe dinti.

Intrebari frecvente despre fatete dentare

Cat dureaza sa-ti pui fatete dentare?

Poti sa-ti pui fatete dentare de calitate in aproximativ 7 zile.

Cat costa fatetele dentare?

Fatetele dentare costa intre 500 lei si 2200 lei. Fatetele dentare Emax costa intre 1800 – 2200 lei.

Cat de rezistente sunt fatetele dentare?

Foarte rezistente. Fatetele dentare ar trebui sa te tina atat cat te poate tine dintele natural – adica toata viata.

2 thoughts on “Fatete dentare avantaje si dezavantaje”

  1. Buna ziua, eu stiam ca fatelete dentare rezista doar 10-15 ani si dupa trebuie schimbate?! cel putin asa am citit prin alte parti..

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *